TEFEKKÜR ETMEZMİSİN?.ZEHRLİ OLAN BİR ARI.TATLI,ŞİFALI BAL ÜRETİYOR.BU BİR OLAN ALLAHIN ARIYA VAHYETMESİ DEĞİL Mİ?.TEFEKKÜR İBADETTİR.
Aslında Böcek Dışkısı Yiyormuşuz: Çiçeği Bile Olmayan Çam Ağacından Nasıl Bal Üretiliyor?
Çam balı, son derece nadir bulunan bir bal. Çünkü sadece Türkiye ve Yunanistan'da sınırlı bir şekilde üretilebiliyor. Bu bal, bir çiçeğin poleni ya da bir ağacın meyvesinden üretilmiyor. Bunun yerine Akdeniz ikliminde bulunan kızılçam ağacının gövdesinde yaşayan bir böceğin dışkısı arılar tarafından toplanarak bal elde edilmiş oluyor.
Çam pamuklu böceği veya milimetrik boyutlarda olduğu için çam pamuklu biti olarak adlandırılan bu böcek türü halk arasında ise basra böceği olarak bilinir. Basra böceğinin binlercesi topluluklar halinde kızılçam, karaçam ya da Halep çamında yaşar. Milimetrik boyutlarda olan bu böcekler çamın özsuyunu emerek beslenir. Aldıkları özsuyundan artan miktarı ise tatlı bir hammade olarak dışkılarlar. Özellikle temmuz ve ekim ayları arasında salgılanan bu dışkılar, arılar tarafından bir hayli sevilir.
Böceğin çam ağaçlarının üzerine bıraktığı dışkılar arılar tarafından afiyetle toplanır ve kovanlara götürülüp kusularak bala dönüştürülür.
Özetlemek gerekirse böceğin şekerli dışkısı arılar tarafından toplanıp kusularak bala dönüştürülmüş oluyor.
Evet konuyu anlattık ama biraz daha detayına inmek gerekiyor. Basra böcekleri, kızılçam ağaçlarının toprak seviyesi bölgelerinde yumurtlarlar ve doğan yavrular yavaş yavaş ağaca tırmanmaya başlar. Bu tırmanma işlemi sırasında ağacın özsuyunu emerler ve fazlalık özsuyunu dışkı yoluyla atarlar. Bu süreçte çam ağaçlarının üzerinde tıpkı pamuk gibi beyaz tomarlar oluşturan basra böcekleri, yaz aylarında çam ağaçlarının üzerine yapışmış beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur. Bir nevi böceklerin dışkısı olan salgı, ağaç gövdesinden ince bir ip şeklinde sarkabilir.
Basra böceklerinin bu hamlesinden sonra devreye arılar giriyor. Çam ormanlarında dolaşan arılar, bu ağaçlardan sarkan çam özlü salgıyı toplarlar. Böcekler tarafından özenle dışkılanan bu salgılar arılar tarafından kovana taşınır ve işçi arılar tarafından peteklere özenli bir şekilde yerleştirilir.
Bu süreçte arı, çam ağacının üzerinden aldığı basra böceği dışkısını kendi enzimleriyle işler ve suyunu çıkararak olgunlaşmasını sağlar. Bunun sonucunda da karşımıza sofralarımızdaki çam balı çıkmış olur.
Bu balın sadece Türkiye ve Yunanistan'da üretilmesinin sebebi çam türlerindeki hif ve sporlarla birlikte basra böceklerinin endemik olarak sadece bu ülkelerde görülmesidir. Bilim insanları bu böcekleri yurt dışına götürüp kendi ülkelerinde üretim yapmaya çalışmış olsalar da çeşitli sebeplerle çok başarılı olamadıkları görülüyor.
Bugün sizlere çam balının arılar tarafından nasıl üretildiğini açıkladık. Ülkemize özgü bir bal türü olan çam balı, son derece karmaşık bir ekolojik sistemin sonucunda sofralarımıza geliyor. Peki sizler bu tarz içeriklerin daha fazla gelmesini ister misiniz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.
*
https://www.webtekno.com/cicegi-bile-olmayan-cam-agacindan-nasil-bal-uretiliyor-h122859.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder